III. Ulusal Spor ve Kadın Zirvesi düzenlendi.

Marmara Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESKAR) tarafından düzenlenen 3. Ulusal Spor ve Kadın Zirvesi bu sene ‘’Sporuma Engel Yok’’ temasıyla Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Basının oldukça ilgi gösterdiği ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen Spor ve Kadın Zirvesi’nin açılış konuşmasında Marmara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Merkezi Müdürü ve Zirve Eş Başkanı Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu, "İlkini düzenlediğimizde, farklı kategorilerde sporcu kadınların başarılarını ele almıştık. Daha sonra projemiz büyüdü. Zirvemiz, spor dünyasından insanlar ile 11 farklı üniversiteden akademisyenleri bir araya getirmesi açısından bir ilk oldu. 2. Sini “Şampiyonlar Gğneydoğuda teması ile Mardin’de düzenledik. Üçüncüsünü düzenlediğimiz bu zirvede de Spora Engel Yok diyoruz. Zirvenin tüm spor dünyasına, kadınlara ve çocuklara hayırlı olması dileğiyle.’’ diyerek ekledi. Gönderdiği video aracılığıyla zirvede görüşlerini belirten Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Danışmanı Prof. Dr. Nihat Gültekin, kadınların farklı alanlarda adından söz ettirdiğini görmenin kendilerini mutlu ettiğini kaydederek "Hepimize düşen, bu başarı hikayelerini daha da artırmak. Sporun her branşında sporcularımız göğsümüzü kabartıp, bayrağımızı dalgalandırmaktadırlar. Sportif anlamda tarihi başarılar elde ettiğimiz bir dönemi geride bıraktık. Sporcularımız, olimpiyat ve paralimpik oyunlarında en yüksek madalya sayılarını elde ederek ülkemize döndüler. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Türkiye'yi bir spor ülkesi haline getirme konusundaki emekleri asla göz ardı edilemez. Spor tesisi yatırımları, sporculara sağlanan burs ve nitelikli antrenör yetiştirme çalışmalarımızla çıtayı daha yukarı çıkardık. Kadın odaklı spor politikasıyla 81 ilin tamamında kadınlarımızın önündeki engelleri ortadan kaldıran çalışmalar yaptık. Artık tüm sporlarda hedefi olan bir Türkiye var." ifadelerini kullandı.

‘’Kadınların spor hayatında yaşadığı engeller, kız çocuklarının spor hayatında yaşadıkları zorluklar, sporcu kadınların sayısını ve istihdamını artırmak ve spor farkındalığı’’nın konuşulduğu, sunuculuğunu Kanal D Ana Haber Muhabiri İbrahim Konar’ın üstlendiği, moderatörlüğünü Anadolu Ajansı Spor Haberleri Yayın Yönetmeni Ersin Şiyhan ve TRT Spor Haberleri Yorumcusu Fatih Doğan’ın yaptığı zirveye Beşiktaş Spor Kulübü Profesyonel Basketbolcusu İrem Naz Topuz, Avrupa ve Dünya Şampiyonu Milli Para Taekwondo Oyuncusu Şeyma Nur Talu, Türkiye ve Avrupa Kulüpler Şampiyonu Milli Taekwondo Oyuncusu Şeyma Köseoğlu, Tekerlekli Sandalye Tenisi Milli Sporcu Ebru Sulak gibi spor dünyasının farklı branşlarında şampiyon olmuş başarılı sporcularımız ve spor dünyasının duayen spikerleri ve yayın yönetmenleri katıldı. Panelistlerin, moderatörlerin soruları eşliğinde konuştuğu ve çok önemli mesajlar verdiği zirvenin sonunda zirve eş başkanı ve ESKAR Müdürü Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu tarafından sporcularımıza ve moderatörlerimize plaket takdimi yapıldı. Zirveye katılan minik sporcumuz Zeynep Ece Şişman da bir kız çocuğunun spora olan ilgisini seyircilere gösterdikten sonra, şampiyon sporcumuz Şeyma Köseoğlu’ndan plaketini teslim aldı.

Katılımın oldukça yoğun olduğu zirvenin çalıştay çıktıları raporlanarak bakanlığa sunulacak ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.