Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) ve Marmara Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESKAR) işbirliğiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen “Geleceğin Sektörlerinde Kadın İstihdamı ve İş-Yaşam Dengesi Zirvesi” Marmara Üniversitesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Zirvede siyaset ve iş dünyasından isimler konuşmacı olarak yer aldı.
Zirvenin açılış konuşmasını Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu tarafından yapıldı. Bu panelin kadın istihdamında iş ve yaşam dengesi raporuna bir zemin hazırladığını söyleyen Ayanoğlu, “Kadın istihdamını artırmak için güçlü kadın, güçlü aile, güçlü toplum misyonuyla araştırma ve çalışmalarımıza yön veriyoruz” dedi.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt konuşmasında “Günümüzde üniversitelerimiz çalışanlar ve öğrenciler bakımından kadın-erkek eşitliğinin belki de en rahat sağlandığı ve eşit işe eşit ücret gibi hayati konuların çözüldüğü kurumlardır. Yapılan akademik çalışmalar, sürdürülebilir kalkınmanın kadınların iş hayatına katılımlarıyla doğru orantılı ilerlediğini göstermektedir. Kadınların istihdamı, bunun sonucunda, elde edilen refah seviyesinden daha fazla pay almaları ve bu kalkınmanın çıktılarından eşit derecede faydalanmaları anlamına geliyor.” dedi.
Kadınların ekonomik konumlarının güçlendirilmesi ve kadına şiddetin sonlandırılmasının öncelikli çalışma konuları olduğunu söyleyen KEFEK Başkanı ve Balıkesir Milletvekili Av. Belgin Uygur, “Kadınlarımızı güçlendirmenin en kestirme yolu onları hayatın her alanında özellikle de ekonomi ve üretim sürecine dahil etmekle birlikte kadın istihdamının ve girişimciliğinin sürdürülebilir kılınması gerekmektedir.” dedi.
Sektör temsilcilerinin yer aldığı ilk panelde konuşan Şenpiliç Yönetim Kurulu Başkanı İpek Üstündağ, dijital dönüşümün sektörlerde meydana getirdiği değişimlerden bahsederek “kadın istihdamının artırılmasıyla birlikte iş ve aile yaşamının birbirine uyumlaştırılması gerekmektedir” dedi. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİP) Başkanı Mustafa Gültepe, Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektöründe kadın istihdamı üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Çalışanlarının yüzde 52’sinin kadın olduğunu vurgulayan Gültepe, hazır giyim sektöründe kadınları egemen olduklarını ancak orta ve üst düzeyde kadın yöneticilerin artırılması gerektiğini söyledi. Gültepe sözlerine kadın istihdamını artırmak için lise ve üniversite düzeyinde eğitim ve projelere sağladıkları katkılardan bahsederek devam etti.
Makina İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED) Başkanı Adnan Dalgakıran, yakın gelecekte üretimin robotlar tarafından yapılacağını söyleyerek hem kadınların hem de erkeklerin teknolojik gelişmeler ışığında nitelikli eğitimler alması gerektiğine değindi. Dalgakıran, girişim anlamında siyasal ve sosyal alandaki eksiklerden bahsederek “birey alanında hak ve özgürlükleri koruyacak mekanizmalar inşa edilmeli” dedi.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Karakaş ilk panelin son konuşmacısı olarak yer aldı. Karakaş, kadın istihdamını uluslararası düzeyde ele alan veriler paylaşarak yenilik ve inovasyon anlamında kadınların temsilciliğinin yüksek olduğu şirketlerin önde olduğunu söyledi.
Zirvenin ikinci panelinde ise Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri konuşmacı olarak yer aldı. Ekoteks Yönetim Kurulu Başkanı ve İHKİB TİM Delegesi Nilgün Özdemir, Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Üyesi Esra Bezircioğlu, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Yönetim Kurulu Üyesi Av. Canan Sarı ve Yönetim Kurulunda Kadın Derneği (YKDD) Yönetim Kurulu Üyesi Özge Bulut Maraşlı’nın konuşmacı olarak yer aldığı panelde kadın istihdamındaki maddi ve sosyal eşitsizlikler ele alındı.
Zirve Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt ve Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu tarafından konuşmacılara plaket takdim edilmesiyle sona erdi.