Sergi Fotoğraf Galerisi

"KADINLARIN  ÜNİVERSİTE'DE 100 YILI İNAS DARÜLFÜNUNU-KADIN ÜNİVERSİTESİ" SERGİSİ DÜZENLENDİ

Üniversitemiz Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESKAR)'ın düzenlediği  "Kadınların Üniversitede 100 Yılı/İnas Darülfünunu 1914-1919" isimli sergi 12 Ocak 2017 tarihinde Cumhuriyet Müzesi Sanat Galerisinde açıldı.

Açılış programı  ESKAR Müdürü Prof. Dr. Gülay Akgül Yılmaz'ın sunuş konuşması ile başladı. Kadınların Yüksek öğretim  hakkını erkeklerden çok sonra, mücadeleler sonunda elde edilmiş olduğundan, serginin bu tarih kesitini belgeler ile ortaya koyduğunu ve yeni nesillerde farkındalık yaratmak bakımından önemli olduğunu belirtti. Konuşmasına, Marmara Üniversitesi'nde 2016 yılı itibarıyla toplumsal cinsiyet eşitliği durumunu kadın akademisyenlerin üniversitedeki oranı, sosyal, fen ve yetenekle eleman alan birimler bakımından oranını, idari personel durumundaki kadınlar ile kız öğrenci oranlarını değerlendirdi. Netice olarak Marmara Üniversitesinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin genel olarak iyi bir görünüm arz etmekle beraber bazı sorunlu noktaların varlığına dikkat çekti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. M. Emin Arat konuşmasında, Nuriye Ulviye'nin çıkarttığı Kadınlar Dünyası Dergisi ile kurduğu Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti'nin kadınların yüksek öğretim hakkını elde etmek bakımından rolü ve öneminden bahsedip,  serginin günümüzde üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliğine ne ölçüde ulaşıldığı, üniversitede yer alan kadınların karar alma süreçlerine ne ölçüde katıldıklarını düşündürmekte olduğunu belirtti.

İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahamet Bülbül, İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Başkanı Prof. Dr. Turgay Berksoy ve İstanbul Kadın Kültür Vakfı Başkanı Gülümser Yıldırım' a ESKAR' a verdikleri desteklerden dolayı teşekkür plaketi takdim töreninin ardından, sergi ziyarete açıldı.

12-16 Ocak 2017 ve 29 Ocak - 12 Şubat 2017 tarihlerinde Cumhuriyet Müzesi Sanat Galerisi'nde ziyarete açık tutulan sergiden bazı fotoğraf kareleri aşağıdadır.

Bu sayfa Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından en son 04.07.2017 00:53:33 tarihinde güncellenmiştir.