Kadınların Üniversitede 100 Yılı / İnas-Darülfünunu-Kadın Üniversitesi 1914-1919, (12.01.2017-12.02.2017)

Merkezimiz, İstanbul Kadın Müzesi'nin 2014 yılında hazırladığı "Kadınların Üniversitede 100 Yılı – İnas Darülfünunu/Kadın Üniversitesi 1914–1919" adlı sergiyi Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi'nde ziyaretçilerine açmıştır.

12 Ocak 2017 saat 14:00'de açılmış olan sergi, 12 Ocak-12 Şubat 2017 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Cumhuriyet  Müzesi ve Sanat Galerisi'nde (Sultanahmet) tüm ilgililerin ziyaretine açık olmuştur.

"Kadınların Üniversitede 100 Yılı - İnas Darülfünunu / Kadın Üniversitesi 1914 – 1919" isimli sergide, kadınların şekillendirdiği bir tarih kesitine aşağıdaki sorular ile bakılmaktadır:

-Türkiye’de kadınlar üniversiteye girebilme hakkını ne zaman kazandılar?

-Kadınların yüksek eğitim taleplerinin ortaya çıkışında hangi faktörler etken oldu?

-Yüksek eğitim hakkını elde etmek için nasıl yolları denediler?

-Amaçlarına ulaşmak için hangi gerekçeleri ileri sürdüler?

-Yüksek eğitime giden yolda kadınların ittifak ortakları kimlerdi?

-Hangi kadınlar yüksek eğitim yapma çabası içindeydiler?

Sergide ayrıca, kadınların üniversitede okuma hakkı elde etmelerinde, Kadınlar Dünyası Dergisi' nin oynadığı rol vurgulanmakta ve kadın öğrencilerin, kadın üniversitesindeki deneyimlerine yer verilmiştir.

Kadın akademisyenlerin öğretim ve idari kariyerlerinden örnekler verilen bölümde ise, akademiyada toplumsal cinsiyet eşitliği konusu, çeşitlilik kavramıyla genişletilmiş ve kadınların yüksek eğitim hakkını kazanmalarının 100. yılında, üniversitede toplumsal cinsiyet eşitliğine ve çeşitliliğe hangi alanlarda ve ne kadar yaklaşıldığı konusu ele alınmıştır.

Sergi Dr. İbrahim Üzümcü Derslik Binasında ilgililerini bekliyor.

Bu sayfa Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından en son 15.04.2018 23:27:38 tarihinde güncellenmiştir.