Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kültürü

ESKAR, Üniversitemizin 3. Uluslararası Kültür ve Sanat Günleri kapsamında “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kültürü” konulu etkinliği 8 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirdi.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Gülay Akgül Yılmaz yaptığı açılış konuşmasında; “Kadınlarımızın hala %9'u okuma yazma bilmiyorsa, kadınların iş gücüne katılma oranı %32,8 ise, kadın istihdam oranı %28 ise, üniversite ve yüksekokul mezunu kadın oranı %13,1 ise, nüfusun yaklaşık yarısı kadın iken merkezi karar alma mekanizmasında %14 oranında temsil ediliyorlarsa, belediye başkanlarının %2,9'u, belediye meclis üyelerinin sadece %10'u kadınsa, ülkemizde kadına karşı ayırımcılık kültürü vardır”. Bu tablonun değişmesi toplumda cinsiyet eşitliği kültürünün oluşmasıyla mümkündür” dedi. 

Panel öncesinde Yüksek Öğretim Kurulu Akademide Kadın Çalışmaları Birimi Yürütücüsü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu’nun Akademide Kadın Çalışmaları konusundaki konferansında, ülkemizde kadına yönelik cinsiyet ayırımcılığını çeşitli açılardan ortaya koyan veriler ve göstergeler sundu. Dünyadan örnekler verdi. Kadınların iş hayatına katılmalarının, siyasete yeterince yer almalarının, sosyal hayata dahil olmalarının refahı artırıcı etkisine vurgu yaptı.

szr

Prof. Dr. Münevver Turanlı’ nın oturum başkanlığında gerçekleşen panelde, Doç. Dr. Yasemin Tümer Erdem tarihsel süreçte toplumda kadının yerini ele alan, Prof. Dr. Baki Asiltürk tarihsel süreçte toplumunda kadına bakış açısının edebi metinlerdeki yansımalarını ele alan, Dr. Öğr. Üyesi İlknur Hacısoftaoğlu ise sporun çeşitli alanlarında toplumsal cinsiyet değerlendirmesi yapan bir sunum yaptılar.

pnl

Panelden sonra  Bronte Trio  Haydn ve Rachmaninoff’ dan eserler seslendirdi. Kemanda Doğa Çetin, çelloda İdil Pulat, piyanoda Nilüfer Yaş’ın olduğu konser çok başarılı geçti.

konser

Etkinlik fotoğraf galerisi için tıklayınız


Bu sayfa Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından en son 10.05.2018 13:58:19 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM