Sanat, Tasarım ve Kadın

ESKAR, “Bahar Etkinlikleri”nin sonuncusu, 15 Mayıs 2018 Salı günü Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi ve İstanbul Kadın Kültür Vakfı ile işbirliği halinde Acıbadem Yerleşkesi’nde gerçekleştirdi.

glyhc

ESKAR Müdürü Prof.Dr. Gülay AKGÜL YILMAZ’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik, Doç.Dr. Hyun SOOK TEKİN’ in ClaraSCHUMANN’ın eserlerini sunduğu ve tüm konukların beğeniyle dinlediği bir piyano konseri ile devam etti.

knsr

Konser sonrasında, Doç. Dr. Esra ALİÇAVUŞOĞLU moderatörlüğünde, Prof. Dr.Burcu PELVANOĞLU, Doç.Dr.Seda YAVUZ ve Öğr. Gör. Jülide ARSLAN’ın katılımıyla "Kadın, Tasarım ve Sanat" konulu bir panel yapıldı. Panelde, Prof. Dr. Burcu PELVANOĞLU, kadın ressam Hale Asaf’ın (1905-1938), hastalıklarla ve mücadelelerle geçen kısa yaşamına sığdırdığı eserlerinden örnekler göstererek,  özgün resim tekniği ve uluslararası sanat camiasında kazandığı başarılara rağmen, bir kadın ressam olarak Asaf’ın hakettiği konuma erişememesinden ve ancak ölümünün ardından geçen uzun yıllar sonrasında eserlerinin ilgi ve takdir gördüğünden söz etti.

pnl

Doç. Dr. Seda YAVUZ, tarihsel süreçte, kadın ve erkek sanatçıların aynı temaya yaklaşımlarındaki çarpıcı farklılığa, gösterdiği örnek eserlerle dikkat çekerek, sanat tarihi boyunca her türlü erkek –egemen toplum baskısına rağmen eserler üretmeye devam eden cesur kadın sanatçıları anlattı.

Son konuşmacı Öğr. Gör. Jülide ARSLAN ise, dünya mimarlık tarihindeki kadın tasarımcıları ve özgün eserlerini anlatarak, günümüzde de tasarım alanını seçen kadın sanatçıların özellikle uygulama alanında karşılaştıkları sorunlardan söz etti. Moderatör Doç. Dr. Esra ALİÇAVUŞOĞLU’nun yorumları ve sorularıyla zenginleştirdiği tartışma ile devam eden panel tüm konuklar tarafından büyük bir ilgi ile izlendi.

Panelin ardından,Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İnci Deniz ILGIN’a, ESKAR Müdürü Prof. Dr. Gülay AKGÜL YILMAZ tarafından, gerek sergiye eseriyle katılarak, gerekse etkinliğin gerçekleşmesine verdikleri akademik ve idari destek için teşekkür edildi. Ayrıca Sergi koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Lale ALTUNEL’e ve sergiye eser vererek gerçekleşmesine katkıda bulunan katılımcılara teşekkür belgeleri verildi. Serginin tasarımı Öğr. Gör. Mehmet Ali MÜSTECAPLIOĞLU tarafından gerçekleştirildi.

srg

Etkinlik aşağıda isimleri yer alan sanatçıların değerli eserleriyle katıldıkları serginin açılışıyla son buldu. Söz konusu sergi, 30 Mayıs 2018 tarihine kadar tüm ilgililer tarafından ziyaret edilebilir.

Sergiye katılan sanatçılar:

Arş. Gör. Pınar KROM

Arş. Gör. Sebla Selin OK

Arş. Gör. Şükran ELVEREN

Bu sayfa Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından en son 20.05.2018 18:21:43 tarihinde güncellenmiştir.